Σχέδιο 2021 για τον λαχανόκηπο της μαμάς μου

0
Σχέδιο 2021 για τον λαχανόκηπο της μαμάς μου

Ο λαχανόκηπος της μαμάς μου βρίσκεται στην αυλή της κατά μήκος της δεντροστοιχίας στην ανατολική πλευρά μιας μεγάλης ανοιχτής περιοχής. Πολλές φορές τα τελευταία 40 περίπου χρόνια μεταφέραμε τον κήπο πιο έξω στην αυλή και μακριά από τα δέντρα. Φυσικά, τα δέντρα συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Τα περισσότερα λαχανικά είναι εντάξει τώρα, εκτός από τις ντομάτες. Χρειάζονται πραγματικά περισσότερο φως.

Επιπλέον, ο κήπος έχει πρόβλημα φωσφορικών αλάτων – υπάρχει πάρα πολύ στο έδαφος. Κάποιος έκανε την υπέρβαση κάποια στιγμή και το φωσφορικό δεν φεύγει πολύ γρήγορα. Το φωσφορικό άλας διεγείρει την ανθοφορία και την καρποφορία. Η υπερβολική ποσότητα φωσφορικών αλάτων κάνει τις ντομάτες της μαμάς να βάζουν πολύ ενέργεια στην καρποφορία προτού το φυτό προλάβει να το αντέξει. Χάνουν τα φύλλα τους και πεθαίνουν στη μέση της σεζόν. Φυτά που δεν καρποφορούν πολύ καλά – μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, βότανα, ριζώδη λαχανικά, μπιζέλια και φασόλια. Αυτά που προσβάλλονται είναι τα κολοκυθάκια (κολοκυθάκια και αγγούρια) και τα σολανοειδή (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες). Φέτος θα πάρω ένα δείγμα εδάφους για δοκιμή και θα δω τι συμβαίνει τώρα – έχουν περάσει περίπου 5 χρόνια από τότε που το δοκίμασα τελευταία.

Σκοπεύω να φυτέψω τα αγγούρια, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες στο πιο ηλιόλουστο σημείο και να δω πώς θα κάνουν. Θα είναι πολύ στη νότια πλευρά. Συνήθως τα βάζω στην άλλη πλευρά του κήπου, οπότε ανυπομονώ να δω πώς τα πάνε εδώ.

Και οι ντομάτες σκοπεύω να δώσω ένα εντελώς νέο κρεβάτι. Σκοπεύω να σκάψω ένα στενό κρεβάτι μήκους 6 ποδιών σε μια πολύ ηλιόλουστη περιοχή της αυλής. Στο διάγραμμα, σχεδίασα το κρεβάτι ακριβώς δίπλα στον κεντρικό κήπο, αλλά μπορεί να καταλήξει πιο μακριά. Θα χρησιμοποιήσω μια προσέγγιση που λειτούργησε πολύ καλά πέρυσι στην αυλή μου. Έσκαψα το γκαζόν σε μια περιοχή 1 επί 6 πόδια. Στη συνέχεια συσσώρευσα 3 ίντσες κομποστοποιημένης κοπριάς αγελάδας από μια τοπική φάρμα. Το έσκαψα στο χώμα και φύτεψα σπορόφυτα ντομάτας σε απόσταση περίπου 10 ιντσών μεταξύ τους. Τους στήριξα με ένα καφασωτό. Στην αυλή μου τα ελάφια δεν έβλαψαν τα φυτά, αλλά στην αυλή της μητέρας μου δεν θα το ρισκάρω. Θα βάλω έναν φράχτη 5 ποδιών από ελάφια – απλώς ένα προσωρινό είδος φράχτη με μεταλλικούς στύλους και μαύρο πλαστικό δίχτυ. Θα τοποθετήσω τον νέο κήπο σε μια περιοχή όπου η μητέρα μου μπορεί να τον ποτίζει εύκολα. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω αυτό. Πάει πολύς καιρός από τότε που κατάφερα να καλλιεργήσω υγιή φυτά τομάτας στην αυλή της μαμάς μου.

Schreibe einen Kommentar