A New Era for Rothko’s Sacred Space – THE DIRT

8
A New Era for Rothko’s Sacred Space – THE DIRT
The Rothko Chapel / Elizabeth Felicella

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που οι άνθρωποι χρειάζονται ιδιαίτερα μέρη παρηγοριάς και γαλήνης, η επαναλειτουργία των ιερών μας φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Μετά από μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση και επέκταση, το Παρεκκλήσι Rothko, ένας μη θρησκευτικός ιερός χώρος στο Χιούστον του Τέξας, άνοιξε ξανά σε περιορισμένη βάση. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας αναζωογόνησης, που περιλαμβάνει το κτίριο και το τοπίο, βοηθά στην πληρέστερη υλοποίηση του οράματος του αφηρημένου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο και οι ιδρυτές του παρεκκλησιού, Τζον και Ντομινίκ ντε Μενίλ.

Ο φεγγίτης στο αρχικό παρεκκλήσι, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Gene Aubrey το 1971, έχει επανασχεδιαστεί, αφήνοντας περισσότερο φως να χυθεί στους 14 βαθιούς, σκοτεινούς, ανάγλυφους πίνακες Rothko. Το τοπίο που περιβάλλει το κτίριο έχει επαναληφθεί για να οδηγήσει τους επισκέπτες σε ένα πιο ουσιαστικό ταξίδι από το δρόμο στα έργα τέχνης. Και ένα νέο κέντρο επισκεπτών βοηθά στην υποδοχή και τον προσανατολισμό των επισκεπτών.

Το παρεκκλήσι του Rothko είναι ένα πνευματικό κέντρο ανοιχτό σε όσους έχουν «οποιοδήποτε υπόβαθρο, οποιαδήποτε θρησκεία, οποιαδήποτε πίστη ή καμία πίστη», εξηγεί ο Christopher Rothko, γιος του Mark Rothko και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού που διευθύνει το παρεκκλήσι.

Σε ένα εισαγωγικό βίντεο, εξηγεί πώς ο πατέρας του, ο οποίος δημιούργησε μερικά από τα πιο ανθεκτικά έργα τέχνης στον κόσμο, ήθελε πάντα να δημιουργήσει έναν χώρο «όπου θα μπορούσε να δώσει τον τόνο και να έχει άμεση αλληλεπίδραση» με το κοινό. Όταν οι ιδρυτές του Παρεκκλησιού, οι ντε Μενίλ, τον προσέγγισαν, ήταν μια «προμήθεια ονείρου».

Ο Rothko ο πρεσβύτερος οραματίστηκε τους 14 πίνακες και το χτίσιμο μαζί ως ένα έργο τέχνης. Ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον αρραβωνιάστηκε για πρώτη φορά για να δημιουργήσει το κτίριο, αλλά ο Ρόθκο και ο Τζόνσον δεν έβλεπαν μάτια με μάτια. Στη συνέχεια προσλήφθηκε ο αρχιτέκτονας Howard Barnstone, αλλά αρρώστησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Gene Aubrey ήταν ο τελικός αρχιτέκτονας που ολοκλήρωσε το έργο, το οποίο έχει τη μορφή οκτάγωνου, σε σχέση με τους χώρους σε έναν ελληνικό ορθόδοξο σταυρό. Ο Rothko δεν θα έβλεπε ποτέ την ολοκλήρωσή του. Μετά από χρόνια πάλης με την κατάθλιψη, αυτοκτόνησε τον Φεβρουάριο του 1970, μήνες πριν από τα εγκαίνια του παρεκκλησίου.

Σύμφωνα με τον γιο του Christopher, ο Rothko πέρασε την καριέρα του αναζητώντας μια «καθολική γλώσσα» στην τέχνη. Πριν από την πανδημία, το παρεκκλήσι προσέλκυε περίπου 80.000 επισκέπτες ετησίως, ορισμένοι από τους οποίους πραγματοποιούσαν προσκυνήματα από όλη τη χώρα και τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ο Rothko πέτυχε τον στόχο του με αυτά τα περικυκλωτικά, διαλογιστικά πάνελ, που θεωρούνται από τα αριστουργήματά του.

The Rothko Chapel / Elizabeth Felicella

Για να πραγματοποιήσει το όραμα του Rothko and the Menils, το Rothko Chapel χρησιμοποιεί την πανεπιστημιούπολη 2 στρεμμάτων και την πανίσχυρη τέχνη του για να δημιουργήσει διαθρησκειακή κατανόηση και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1971, το Παρεκκλήσι έχει φιλοξενήσει 5.000 προγράμματα σχετικά με τη θρησκεία, τον διαλογισμό και την πνευματική θεραπεία, καθώς και τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα.

Η ανακαίνιση του παρεκκλησίου επιβλήθηκε από το Γραφείο Ερευνών Αρχιτεκτονικής μαζί με τους σχεδιαστές φωτισμού της George Sexton Associates. Ο φεγγίτης, ο σχεδιασμός φωτισμού και η είσοδος στο παρεκκλήσι επανασχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την οπτική επίδραση των πινάκων. Με έναν νέο κεντρικό φεγγίτη, το φως της ημέρας διαπερνά πλέον το εσωτερικό, κάτι που αρχικά είχε σκοπό ο Rothko.

Επανασχεδιασμένος φεγγίτης The Rothko Chapel / Elizabeth Felicella

Πριν, οι επισκέπτες συγκεντρώνονταν στον προθάλαμο του Παρεκκλησιού, συνωστίζοντας την εμπειρία. Το νέο Suzanne Deal Booth Welcome House στα βόρεια του παρεκκλησίου συμβάλλει στην ανακούφιση της πίεσης στο παρεκκλήσι, δημιουργώντας άφθονο χώρο για συναντήσεις για ομάδες και ξεναγήσεις και περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο κατάστημα δώρων και βιβλιοπωλείο.

Νέο Καλωσόρισμα στο Παρεκκλήσι Rothko / Elizabeth Felicella

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και βελτιωθεί από Nelson Byrd Woltz | Αρχιτέκτονες Τοπίου. Η εταιρεία γράφει ότι το υπάρχον τοπίο είναι δομημένο κατά μήκος ενός πρωτεύοντος άξονα, ο οποίος ορίζεται από τρία στοιχεία: «το ακανόνιστο οκταγωνικό παρεκκλήσι από τούβλα, μια ανακλαστική πισίνα και ο Barnett Newman’s Σπασμένος Οβελίσκος που βρίσκεται στην άκρη της πισίνας από το παρεκκλήσι.» Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν την τέχνη, την πνευματικότητα και τη δικαιοσύνη, αντίστοιχα – δικαιοσύνη επειδή το έργο του Barnett Newman είναι αφιερωμένο στον Martin Luther King, Jr.

Ο Σπασμένος Οβελίσκος του Μπάρνετ Νιούμαν στο Παρεκκλήσι του Ρόθκο / Πωλ Χέστερ

Το NBW συνόρευε τις δυτικές και νότιες άκρες της αντανακλαστικής πισίνας με μια νέα οθόνη 32 αειθαλών πουρνάρι της Σαβάνας (Ilex x attenuata ‚Savannah‘) φράκτες, που λένε ότι «επικεντρώνει ξανά την προσοχή στον κεντρικό άξονα της πανεπιστημιούπολης».

Η Lanie McKinnon, ASLA, αρχιτέκτονας τοπίου με την εταιρεία, κάνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσπάθειές τους στον δημόσιο χώρο που περιβάλλει την πισίνα: «Ο χώρος της πλατείας επανασχεδιάστηκε για να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο και πιο συνεχόμενο χώρο μεταξύ του Παρεκκλησίου και του Σπασμένος Οβελίσκος. Ο νέος χώρος της πλατείας διαθέτει εκτεθειμένο αδρανή σκυρόδεμα που θυμίζει το αρχικό σκυρόδεμα. Το νέο Ilex Εγκαταστάθηκε φράχτης, σε απόσταση από την πλατεία, για να ανοίξει τις άκρες του χώρου συγκέντρωσης και να συμπεριλάβει νέους προσαρμοσμένους πάγκους που, μέσω των χοντρού ξύλινων καθισμάτων τους, απηχούν τους αρχικούς πάγκους μέσα στο παρεκκλήσι».

Οι αρχιτέκτονες τοπίου επεξεργάστηκαν επίσης την «ακολουθία άφιξης» που οδηγεί τους επισκέπτες από το δρόμο στην ιερή καρδιά της πανεπιστημιούπολης – τους 14 πίνακες. Το μονοπάτι μετακινεί τους επισκέπτες μέσα από μια σειρά από «ήρεμα, ήσυχα, σκιερά δωμάτια με τοπίο».

Σκιερά μονοπάτια στο παρεκκλήσι Rothko / Elizabeth Felicella

Η εταιρεία εξηγεί: «αυτοί οι υπαίθριοι θάλαμοι παρέχουν στους επισκέπτες χρόνο και χώρο για να προετοιμαστούν πρώτα σωματικά και ψυχικά για Σπασμένος Οβελίσκος, μετά το παρεκκλήσι και τέλος οι πίνακες του Mark Rothko. Η σειρά είναι βαθμονομημένη ώστε να επιτρέπει στο μάτι να μειώνεται συνεχώς, ενώ παρέχει αυξανόμενη σκιά εν αναμονή της μετάβασης από το συνήθως έντονο ηλιακό φως του Τέξας στο εσωτερικό του παρεκκλησιού. Με την αντίστροφη σειρά, η έξοδος από το παρεκκλήσι μετακινεί τους επισκέπτες μέσα από μια σειρά χώρων με θέα στην πανεπιστημιούπολη, φιλτραρισμένη από δέντρα, επιτρέποντας ήσυχο προβληματισμό για την προετοιμασία για εκ νέου ενασχόληση με την πόλη.»

Ένα δωμάτιο τοπίου στο παρεκκλήσι Rothko / Paul Hester

Η NBW φύτεψε περίπου 300 σημύδες ποταμού (Betula nigra «Κληρονομιά») δέντρα σε σειρές κατά μήκος των άκρων των διαμορφωμένων δωματίων στα δυτικά και νότια του παρεκκλησίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη γιόγκα, τον ετήσιο λαβύρινθο του θερινού ηλιοστασίου και άλλες μουσικές εκδηλώσεις.

Ο McKinnon μας είπε: «Οι σημύδες εξισορροπούν τους μεγαλύτερους χώρους συγκέντρωσης με πιο οικείους χώρους καθισμάτων. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος για τους επισκέπτες του Παρεκκλησιού για να σκεφτούν πριν ή μετά το ταξίδι τους.» Όλα τα νέα δέντρα, μαζί με ένα σύστημα κράτησης υποβαθμίου, βοηθούν την πανεπιστημιούπολη να διαχειρίζεται καλύτερα τα όμβρια ύδατα.

Ένα δωμάτιο τοπίου στο παρεκκλήσι Rothko / Elizabeth Felicella

Το συνολικό σχέδιο αναζωογόνησης περιλαμβάνει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια σε έργα. Η προγραμματισμένη δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει ένα νέο κτίριο διοίκησης και αρχείου, έναν ανακαινισμένο και μεταφερόμενο ξενώνα, έναν κήπο διαλογισμού και ένα κέντρο προγράμματος με υπαίθρια πλατεία. Το κέντρο προγράμματος θα γίνει το νέο σπίτι για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Παρεκκλήσι κάθε χρόνο.

Schreibe einen Kommentar